Buitenwacht

Een buitenwacht houdt toezicht op de veiligheid van medewerkers die in afgesloten ruimtes werken. Extra aandacht voor dit soort werkplekken is belangrijk, want als zich een incident voordoet zitten de medewerkers als ratten in de val. Je kunt de manier van werken van een buitenwacht het beste vergelijken met die van een beveiliger bij een uitgaansgelegenheid. Wie niet de juiste beschermingsmiddelen draagt of zich niet aan de voorgeschreven maatregelen houdt, wordt hierop aangesproken. Een buitenwacht is dus een soort politieagent, die daarmee de veiligheidsrisico’s probeert te verlagen.

Buitenwacht controleert procedures

Een buitenwacht van G4S draagt er zorg voor dat alle procedures correct worden opgevolgd. Hij heeft een tamelijk intensief contact met de werknemers die in de afgesloten ruimtes werken. Procedures die worden gecontroleerd zijn de werkvergunningen, de Taak Risico Analyses (TRA) en het evacuatieplan. Bovendien doet hij een grondige veiligheidsinspectie in de betreffende ruimte. Daarnaast wordt nauwkeurig bijgehouden wie de ruimte betreden. Eventuele afwijkingen worden gerapporteerd. Tenslotte legt hij de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) vast en zorgt voor actuele checklists. Een buitenwacht van G4S is dus intensief betrokken bij de preventie.

Buitenwacht tijdens calamiteiten

Als er ondanks de vele preventieve maatregelen toch een calamiteit optreedt heeft de buitenwacht daarbij een actieve rol. Hij is er als eerste voor verantwoordelijk dat de hulpdiensten worden gealarmeerd. Bij levensbedreigende omstandigheden heeft de buitenwacht ook de autoriteit om alle werkzaamheden stil te leggen. In alle andere situaties is het protocol van de opdrachtgever leidend. Dat betekent dat niemand de afgesloten ruimte zonder toestemming mag betreden. Een buitenwacht die voor G4S werkt is in het bezit van relevante opleidingen en voorschriften. Dat zijn een opleiding Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en een diploma buitenwacht. Verder kent hij de bedrijfsgerichte instructies betreffende huis- en gedragsregels, alarmering, noodprocedures en vergunningverlening.

Berichten gemaakt 3

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven