De defibrillator: wat is het en hoe kan je ermee aan de slag?

Iedere seconde telt, vooral wanneer iemand een hartstilstand heeft gekregen. De eerste minuten van een hartstilstand zijn cruciaal om deze te kunnen overleven. Om iemands leven te redden die een hartstilstand heeft, is het gebruik van een defibrillator handig. Maar wat is een defibrillator en hoe kan je deze gebruiken om een leven te redden? G4S is expert op het gebied van veiligheid en levensreddende cursussen en weet daarom de antwoorden over dit apparaat.

Wat is het?

Een defibrillator is een speciaal apparaat dat gebruikt wordt om het hart weer op een reguliere manier te laten kloppen. Meestal staat het hart tijdens een hartstilstand niet echt stil, maar klopt het zeer onregelmatig. Om het hart weer regelmatig te laten kloppen wordt de defibrillator ingezet. Deze geeft een elektrische schok die het hart als het ware reset. Door deze reset krijgt het hart weer de normale prikkels en kan het weer gewoon gaan kloppen. Het resetten van het hart wordt ook wel defibrilleren genoemd.

De meest voorkomende defibrillator in de bevolking is de automatische elektrische defibrillator, ook wel afgekort tot AED. De AED hangt op veel publieke ruimtes, zoals scholen of op stations. 

Hoe gebruik je een defibrillator?

Om ervoor te zorgen dat iedereen een leven kan redden als dit nodig is, mag iedereen een AED gebruiken om iemand met een hartstilstand te redden. Voordat je een defibrillator gebruikt, probeer je het slachtoffer eerst te reanimeren met compressiedrukken en beademing. Pas wanneer dit niet voldoende is, gebruik je de AED. Je ontbloot het bovenlichaam en plaatst de twee elektroden op de borstkas. Verder gaat alles vanzelf. De AED vertelt je wat je moet doen en hoe dit gedaan moet worden. Voer de taken uit zoals de AED deze opdraagt, zodat je geen onnodige schokken kunt geven.

Wil je van tevoren al weten wat je moet doen in het geval van een hartstilstand? Dan kun je bij G4S een BHV cursus volgen waar je genoeg kunt oefenen met het werken met een AED. Wees voorbereid en weet wat je moet doen om iemands leven te redden bij een hartstilstand.

Berichten gemaakt 3

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven