Hoe word je een goede coach?

Of je nu als fulltime coach aan de slag wilt gaan óf het is onderdeel van je huidige baan: het kan nooit kwaad om je kwaliteiten op het gebied van coaching of training te blijven ontwikkelen. Zo kun je nog gerichter deelnemers effectief gedrag aanleren met de daar bijbehorende vaardigheden. Ook ontwikkel je communicatie en managementvaardigheden, die later in je loopbaan weer van pas kunnen komen. Maar hoe word je nu precies een goede coach? Je leest het in dit artikel.

Balans

Als trainer of coach ben je zelf een belangrijke factor binnen de training. Deelnemers zien jou als “leider” en gaan er vanuit dat jij hen op een effectieve manier kan begeleiden. Om een goede coach te worden, is het belangrijk dat jouw energie, persoonlijke aandacht en doelgerichtheid de leerhouding van de deelnemers kan beïnvloeden. Je wilt aardig overkomen en een band creëren met de deelnemers, maar aan de andere kant moet je ook streng kunnen zijn en hen aan het werk zetten. Het is belangrijk dat hiertussen een goede balans is. Reflecteer daarom altijd op jouw stijl van coachen. Je kunt hierbij nagaan hoeveel energie jij als coach in de groep stopt, wanneer jij de groep aan het entertainen bent en op wat voor manier jij de groep aan het werk zet.

Weerstand

In elke training komt er op een gegeven moment een punt van weerstand. Weerstand hoort bij veranderingsprocessen en heeft vaak te maken met een leerpunt. Om een deelnemer zo goed mogelijk met dit leerpunt te helpen, moeten zij uit de comfortzone komen. Als coach is het daarom belangrijk dat je de deelnemers uitdaagt. Neem de tijd om samen met hen te onderzoeken waar deze weerstand vandaan komt en hoe jullie dit gaan oplossen. Richt de training vervolgens op de kern van de leervraag, om zo een gedragsverandering te realiseren.

Opleidingen

Wil je meer kennis en tips voor het worden van een goede coach of trainer? TC Academy biedt diverse opleidingen voor trainer- en coachopleidingen, waarbij jouw ontwikkeling centraal staat!