Soorten betonwapening

Met betonwapening verstevig je een betonnen constructie. Het is echter niet nodig voor elke constructie en het hangt van de constructie af welk soort je het beste kunt gebruiken. Wanneer heb je betonwapening nodig en welk soort betonwapening kies je dan? In dit artikel leggen we je hier meer over uit.

Wanneer heb je betonwapening nodig?

Bij veel betonnen constructies is het aan te raden om de constructie te verstevigen met betonwapening. Veel constructies bestaan namelijk uit lange betonnen platen en deze platen kunnen sneller scheuren zonder betonwapening. Constructies die wel zijn voorzien van betonwapening kunnen ook scheuren, maar scheuren dan veel sneller verder. Op die manier kun je instorting voorkomen.

Als een betonnen constructie voornamelijk uit betonblokken of korte kolommen bestaat, is het niet per se nodig om het te voorzien van betonwapening.

Welk soort betonwapening kies je?

De traditionele manier om beton te wapenen is met netten of staven. Hiervoor worden dan meestal grove netten (voor grotere constructies) of fijne netten (voor kleinere constructies) gebruikt. Het nadeel van dit soort betonwapening is dat je voor het beton storten de wapening moet aanbrengen.

Een ander soort betonwapening is de vezelwapening. Hierbij worden er vezels met het stortbeton gemengd. Dit werkt sneller, omdat je het wapenen zo gelijktijdig met het storten van het beton kunt doen. Je kunt deze manier manier van wapening gebruiken voor veel soorten betonnen constructies, zoals volledige woningen, funderingen en druklagen.

Je kunt bij vezelwapening kiezen voor stalen vezels of kunststofvezels. Zowel de prijs als de kwaliteit van beide soorten vezels zijn vrijwel gelijk. Echter is het wel zo dat stalen vezels een net iets hogere sterkte bieden dan kunststofvezels. Kunststofvezels nemen daarentegen weer minder water op en hiermee voorkom je roestvlekjes.

Betonwapening kopen

Deze netten die je kunt gebruiken als betonwapening kun je kant-en-klaar kopen bij een bouwmarkt of online. Je kunt ze ook zelf maken door ijzeren staven aan elkaar te lassen. Ook stalen en kunststof vezels kun je bij de bouwmarkt halen of online kopen.

Waar moet je op letten?

Bij het toepassen van betonwapening is het aan te raden om je te laten adviseren door een ingenieur of een architect. Deze persoon kan ook voor je berekenen hoeveel betonwapening of vezels je nodig hebt.

Verder dien je er bij betonwapening met netten op te letten hoe je ze plaatst. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende beton (ongeveer 3 tot 4 centimeter) boven het bovenste wapeningsnet zitten. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat het beton goed aan de wapening hecht en zo kun je ook het roesten van de ijzers voorkomen. Zorg er daarnaast ook voor dat de ijzers niet te diep in het beton zitten. Dit kan er namelijk toe leiden dat ze de trekkrachten van het beton niet genoeg kunnen opvangen.

Berichten gemaakt 27

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven